Terveysturvallisia ratkaisuja haetaan tapahtumiin

Käsiä ilmassa.

Jotta tapahtumia voitaisiin järjestää vastuullisesti pandemian ja ilmastokriisin keskellä, innovaattoreilta halutaan ympäristöystävällisiä ja terveysturvallisia keksintöjä.

Nopea koronatesti festivaaliportilla. Mobiilisovellus, joka ohjailee ihmisten liikkumista tapahtuma-alueella, ettei ruuhkasumppuja synny. Vai jokin muu keksintö, joka mahdollistaisi yleisötapahtumien terveysturvallisen toteuttamisen?

Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeessa on viime vuodesta asti haettu yrityksiltä ja tutkimusorganisaatioilta Pohjois-Pohjanmaan yleisötapahtumissa testattaviksi ratkaisuja, jotka vähentävät tapahtumien aiheuttamaa ympäristökuormaa.

Testauksia ei kuitenkaan ole pandemia-ajan kokoontumisrajoitusten vuoksi päästy tekemään. Siksi hanke laajentaa innovaatiohakunsa koskemaan myös keksintöjä, jotka ehkäisevät virusten leviämistä yleisötapahtumissa ja ovat samalla mahdollisimman hiilineutraaleja.

Ahdingossa olevalle alalle tarvitaan nyt kipeästi uudenlaisia ratkaisuja, jotta tapahtumien toteuttaminen pandemian jatkuessa olisi mahdollista. Alalla arvioidaan, että terveysturvallisuus on huomioitava vielä pitkään.

”Oikea aika kehittää kestäviä toimintatapoja”

Innovaatioiden testausalustoiksi ovat ilmoittautuneet NUTS Karhunkierros ja Solstice Festival Kuusamossa, Haapavesi Folk Music Festival, Hailuodon Bättre Folk sekä Oulun Titta på Tuira, Qstock, Varjo-festivaali, Oulun musiikkivideofestivaalit, Äimäraution ravit ja verkkopelitapahtuma Vectorama, joka jo siirtyi vuoteen 2022. Myös vuonna 2022 järjestettävä Art Ii Biennaali on yksi testialustoista.

Testauksia voidaan toteuttaa kesällä 2021, mikäli tautitilanne sallii tapahtumat. Ratkaisuja haetaan jo myös vuoden 2022 tapahtumiin.

Tänä kesänä hybridimuotoisesti toteutettavan Haapavesi Folk Music Festivalin toiminnanjohtaja Salla Ahvenjärvi ottaisi ilomielin tapahtumaan testattavaksi terveysturvallisuutta edistävän ratkaisun:

“Tämä on hieno aloite. Pandemiasta pitää ottaa opiksi. Nyt on oikea aika kehittää kestäviä toimintatapoja sitä aikaa ajatellen, kun massatapahtumiin taas päästään. Hiilineutraalit innovaatiot myös tukevat festivaalimme ympäristötavoitteiden saavuttamista.”

Innovaattorien on mahdollista saada hankkeelta maksimissaan 10 000 euroa testauksen toteuttamiseen tapahtumassa. Testattavat innovaatiot valitsee asiantuntijaraati.

Terveysturvallisten, hiilineutraalien innovaatioiden hakuaika jatkuu 31.5.2021 asti.

Lue lisää Innovaatiohaku-sivulta.