Vectorama, Oulu, 2022

Talkoovoimin järjestetty verkkopelitapahtuma, joka kokoaa Raksilan jäähalliin kaikenikäiset pelaajat tapaamaan toisensa kerrankin naamakkain. Noin 1000 konepaikallista kävijää viettää tapahtuma-ajan pelaillen ja myös majoittuu tapahtumapaikalla. Lisäksi 1000 kävijää vierailee tapahtumassa fiilistelemässä ja yhteistyökumppaneiden oheistoimintapisteitä hyödyntämässä.

HAASTE

Jätteiden lajittelu

Tapahtumapaikalla syntyy huoneellinen roskaa, mutta jätteitä ei lajitella. Jäähallilla ei ole tyhjennyssäiliöitä eri jakeille eikä tapahtumaympäristössä ylimääräistä tilaa eri roskiksille, joita kuitenkin tarvitaan paljon. Tapahtumapaikalla on pimeää, ja kävijät pääosin haluttomia viemään roskia roskikseen. Sujuvasti ja turvallisesti pimeässäkin tyhjennettävät selkeät jäteastiat tai lajitteluasemat parantaisivat tapahtuman siisteyttä ja olisivat henkilökunnalle helpotus. Älykkäiden kannustavien sovellusten yhdistäminen lajitteluun kiinnostaa myös.

HAASTE

Talkooruokailu ja ruokahävikki

Vapaaehtoinen keittiötiimi tekee ruuan 150 talkoolaiselle. Valittavana on liha- tai kasvisruoka, ja valinta on kertaluontoinen. Sekasyöjän on syötävä liharuokaa koko viikko, lihattoman valitsee harva ja hävikkiä on kasvisruuassa enemmän. Moni ei ole valmis lihasta luopumiseen, mutta kasvisruuan osittaiseen valintaan olisi. Valinnan pitäisi olla helppo syöjälle ja oikean määrän valmistuksen helppoa keittiölle. Voisiko ratkaisu olla esimerkiksi applikaatio, jolla saadaan valinnanmahdollisuuksia ruokailijoille, ajantasaista tietoa ruokailijoiden ja keittiön välillä – ja samalla minimoidaan ruokahävikki?

HAASTE

Energiatehokas varasto

Tapahtumajärjestäjällä on varastoitavaa irtaimistoa, kuten pöytiä, tekstiilejä ja laitteita, joiden lämmin varastointi on kallista ja energiaa tuhlaavaa. Konttivarastointi ei kuluttaisi energiaa ja olisi logistiikan kannalta kätevä, mutta vaarana on kosteushaitat. Etsinnässä on siis sähköverkosta erillään toimiva ympäristöystävällinen ja tehokas tapa pitää kontti tavaroineen kuivana.