Testauksen tulos: Kaikki Frozen People -festivaalin sähkö tuotettavissa omavaraisesti

Hybridivoimala Frozen People -tapahtumassa.

Ensimmäistä kertaa 12. maaliskuuta 2022 Oulussa Nallikarin jäällä järjestetyllä Frozen People -festivaalilla testattiin hybridivoimalaa, joka tuotti sähköä alueella nähtyjen taideteosten valaisuun. Festivaalin toiveena oli hyödyntää ympäristöystävällistä, sähköverkon ulkopuolella tuotettua sähköä.

Energia-asiantuntija ja keksijä Janne Käpylehto rakensi voimalan, joka muodostui yhdestä tuulimyllystä, kolmesta aurinkopaneelista ja kolmesta kuntopyörägeneraattorista. Kaikkiaan voimala tuotti festivaalin aikana sähköä 2,6 kilowattituntia.

Tapahtumapäivänä aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, joten eniten sähköä saatiin auringosta: 2,4 kilowattituntia. Tuuli oli tapahtumapäivänä poikkeuksellisen heikko, ja tuulimylly tuotti sähköä vain yhden wattitunnin verran. Yleisö polki kuntopyörillä sähköä 170 wattituntia.

Kyselyn perusteella 80 prosenttia Frozen Peoplen kävijöistä antaisi tapahtuman ympäristöystävällisyydelle asteikolla 1–5 arvosanan 4 tai 5.

Taideteosten valaisu kulutti 1,7 kilowattituntia. Keksijä Käpylehto arvioi, että aggregaatilla tuotettuna taideteosten valaisu olisi vaatinut kymmenisen litraa bensiiniä ja aiheuttanut 27 kilon verran hiilidioksidipäästöjä. Hybridivoimala ei tuottanut käytönaikaisia päästöjä lainkaan.

“Tapahtuman hiilijalanjälkeen kokeilulla oli vähäinen merkitys, mutta hybridivoimalan mahti piilee osallistavuudessa ja havainnollistavuudessa. Yleisö näki konkreettisesti, mistä sähkö tulee ja pystyi itse osallistumaan tuotantoon”, Käpylehto toteaa.

Festivaalilla oli noin 1500 kävijää. Yleisölle tehdyn kyselyn mukaan neljä viidestä kävijästä tutustui hybridivoimalaan.

Sähkösopimusta tehdessään yleisökyselyyn vastanneet pitävät energian uusiutuvuutta yhtä tärkeänä kriteerinä kuin hintaa.

Ensiaskel kohti kestävää kulttuuripääkaupunkivuotta

Frozen Peoplessa käytettiin myös verkkosähköä DJ-keikkojen äänentoistossa. Festivaalin tavoitteena on, että jatkossa kaikki tapahtumassa tarvittava sähkö voitaisiin tuottaa omavaraisesti ja ekologisesti.

Äänentoistojärjestelmä kulutti tapahtuman aikana sähköä arviolta 30–40 kilowattituntia. Jotta kaikki sähkö voitaisiin tuottaa itse, tarvittaisiin kymmenen kertaa nyt nähtyä suurempi voimala.

Onnistuneen testauksen myötä Frozen Peoplen ja Janne Käpylehdon yhteistyö jatkunee tulevina vuosina, joten uusia energiakokeiluja voidaan tehdä.

Hybridivoimala kuului Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeen innovaatiotestauksiin. Kesätapahtumissa testattavien ympäristöinnovaatioiden haku on avoinna 15. toukokuuta asti.

Hankkeen tavoitteena on, että Oulun kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 yleisötapahtumat ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Oulu Urban Culture ry:n järjestämä Frozen People on osa Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Kuvat: Sanna Krook, Oulun kaupunki