Yleisö polkee sähköä Frozen People -tapahtumassa

Talvinen Nallikarin ranta pimeällä.

Uusi elektronisen musiikin ja urbaanin kulttuurin talvitapahtuma Frozen People järjestetään Oulussa Nallikarin jäällä lauantaina 12. maaliskuuta.

Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeen avustuksella energia-asiantuntija, keksijä ja tietokirjailija Janne Käpylehto tuo tapahtumaan hybridivoimalan, jolla tuotetaan tapahtuma-alueella nähtäviin taideteoksiin sähköä omavaraisesti jään päällä. Sähköä tuotetaan auringosta ja tuulesta sekä polkusähkögeneraattorien avulla.

Ratkaisuilla vastataan Frozen Peoplen esittämään toiveeseen, että taideteosten sähköistäminen, valaistus ja ihmisten lämpimänä pitäminen onnistuisivat mahdollisimman vähäpäästöisesti ilman fossiilisilla polttoaineilla toimivia aggregaatteja. Yleisö saa polkea pyörillä sähköä led-valoihin, joilla valaistaan taideinstallaatioita. Polkeminen pitää ihmiset myös lämpiminä.

Polkusähkögeneraattorit ovat kesäolosuhteissa tuottaneet sähköä esimerkiksi saunaan. Kuva: Janne Käpylehto

Janne Käpylehto on tunnettu erikoisista energiatempauksistaan.

“Energiasta pitää tehdä hauskaa ja kiinnostavaa. Tempausten ja keksintöjen avulla havainnollistus onnistuu. Kun energia kiinnostaa, ihmiset osaavat tehdä fiksuja valintoja. Frozen Peoplen energiajärjestelmässä on mahdollista tarkastella reaaliaikaisesti kulutusta ja kolmen eri energiamuodon tuotantoa”, hän kertoo.

Frozen Peoplen tuottaja Inka Koutaniemi odottaa innolla näkevänsä, miten uudenlainen sähköntuotantojärjestelmä toimii tapahtumassa:

“Nyt sähkövoimalan tuottama sähkö menee kokonaan aluetaideteoksille, mutta voisivatko monenlaiset festivaalit tulevaisuudessa hyödyntää kävijöiden itse tuottamaa sähköä koko festivaalituotantoon? Toivottavasti kaikki festarikävijät käyvät ihastelemassa voimalaa ja polkemassa taideteoksille sähköä!”

Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeen tavoitteena on, että Oulun kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 yleisötapahtumat ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä.

Kuva Nallikarin rannasta: Samuli Rinne, Oulun kaupunki