Miten tehdä tapahtumasta vastuullinen?

Ihmisiä tanssimassa Qstockissa.

Yleisötapahtumat kuormittavat ympäristöä, joten festivaalien ja tapahtumien on pohdittava keinoja hiilidioksidipäästöjensä pienentämiseen. Pohjois-Pohjanmaan tapahtumajärjestäjät saavat nyt opastusta eturivin festivaaleilta, jotka ovat ympäristötyön edelläkävijöitä. 

Pohjois-Pohjanmaan tapahtumajärjestäjät kokoontuvat marraskuun toisella viikolla kaksipäiväiseen verkkoseminaariin, jossa perehdytään ympäristövastuuseen. 

Tapahtuma-ala ei hae uutta muotoaan pelkästään koronakriisissä, vaan myös ilmastokriisissä. Ympäristövastuuta käsitellään seminaarissa sekä asiakkaiden että tapahtumajärjestäjien näkökulmasta.  

Ensimmäisenä päivänä Joensuun Ilosaarirockin kehityspäällikkö Katri Kilpiä kertoo, minkälaisia valintoja suurtapahtuman järjestäjä voi tehdä huomioidakseen ympäristön. Ilosaarirock on ainoana suomalaisena festivaalina saanut kansainvälisen A Greener Festival Award -tunnustuksen. 

Ajatuksiaan vastuullisista valinnoista jakavat myös kulutuskulttuuriin perehtynyt uskontotieteilijä Mikko Kurenlahti Helsingin yliopistosta ja päästökompensaatiota edistävän Compensate-säätiön Brand Manager Anna Pakkala

Toisena päivänä Kangasalan kaupungin tapahtumatuottaja Isabella Rossi vetää työpajan, jossa haetaan ideoita siihen, millainen on vastuullinen tapahtuma vuonna 2026. Vastuullisuusasioihin paneutunut Rossi on työskennellyt aiemmin muun muassa tuotantopäällikkönä Flow-festivaalilla, joka on vähentänyt hiilidioksidipäästöjään kunnianhimoisesti ja saanut Ekokompassi-sertifikaatin vuonna 2012. 

Seminaarin järjestävät Pohjois-Pohjanmaan festivaalien ja tapahtumien hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävä Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke ja Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen Elämysten tapahtumamaakunta -hanke. 

Tiistai 10. marraskuuta kello 13–16  

Kestävä kehitys ja vastuullisuus tapahtumissa -seminaari 

Merkityksellinen elämä ympäristökriisin aikakaudella, Mikko Kurenlahti, Helsingin yliopisto 

Kohti hiilinegatiivista arkea, Anna Pakkala, Compensate-säätiö 

Ei tehdä tästä liian vaikeaa – käytännön esimerkkejä vastuullisuudesta suurtapahtumassa, Katri Kilpiä, Ilosaarirock 

Ilmoittaudu webinaariin linkin kautta viimeistään maanantaina 9.11. klo 12.

Lue webinaarista lisää Facebookissa. 

Torstai 12. marraskuuta kello 13–16 

Millainen on vastuullinen tapahtuma vuonna 2026 -työpaja 

Työpajan vetää Kangasalan kaupungin tapahtumatuottaja Isabella Rossi. Fasilitoijina toimivat etäosallistamiseen erikoistuneet Emilia Osmala ja Petri Toikkanen Osana Oy:stä. 

Ilmoittaudu työpajaan linkin kautta viimeistään maanantaina 9.11. klo 12.

Lue työpajasta lisää Facebookissa

Lisätietoja: 

Taina Ronkainen, Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke, taina.ronkainen@ouka.fi, 040 621 1249 

Liisa Ronkainen, Elämysten tapahtumamaakunta -hanke, liisa@oulunjuhlaviikot.fi, 044 978 3932 

Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanketta rahoittavat EAKR, Pohjois-Pohjanmaan liitto sekä Oulun kaupunki. Elämysten tapahtumamaakunta -hanketta rahoittavat Maaseuturahasto sekä Haapaveden, Iin, Oulaisten, Oulun, Raahen ja Taivalkosken kunnat.