Vastuulliset tapahtumat kiinnostavat

Kymmenet tapahtumajärjestäjät Pohjois-Pohjanmaalta ja muualta Suomesta kokoontuivat tapahtumien vastuullisuuden äärelle webinaarissa ja työpajassa marraskuun toisella viikolla. 

Ympäristökriisin keskellä ikuinen uuden hamuaminen ei ole kestävä vaihtoehto, totesi kuluttajuuteen perehtynyt uskontotieteilijä Mikko Kurenlahti, joka johdatteli teemaan Kestävä kehitys ja vastuullisuus tapahtumissa -webinaarissa tiistaina 10. marraskuuta. 

Puheenvuorossaan hän tarkasteli kuluttajuutta ilmiönä, joka antaa merkityksellisyyttä ihmisten elämään. Kuluttamalla liitymme yhteisöihin ja viestimme muille, minkälaisia olemme. Kuluttamisen rituaalia suorittamalla tavoittelemme hyväksyntää ja parempaa elämää. 

Palveluntarjoajien on mietittävä, minkälaisia unelmia nämä voivat kuluttajille tarjota. Kestävien valintojen tekemistä ei voi jättää kuluttajien harteille, Kurenlahti muistutti. 

”Emme voi jäädä vanhaan vain sen takia, että meillä ei ole vastauksia. On uskallettava kysyä, miten voimme muokata kuluttamista ympäristökriisin aikakaudella”, hän painotti.  

Ilosaarirock näyttää esimerkkiä 

Ilosaarirockissa on tehty ympäristötyötä jo liki 20 vuotta. Webinaarissa Ilosaarirockin kehityspäällikkö Katri Kilpiä kannusti muitakin tapahtumajärjestäjiä vastuullisiin valintoihin, sillä vastuullisesti toimiminen ei ole vaikeaa: 

”Se on hauskaa ja lähinnä maalaisjärjen käyttämistä. Ei heitetä pois sellaista, jonka voi käyttää uudestaan.” 

Usein vastuulliset valinnat säästävät myös rahaa ja lisäävät yleisön viihtyvyyttä. Ilosaarirockissa ympäristövastuu otetaan huomioon joka osa-alueella, esimerkiksi ruokatarjonnassa, liikkumisessa, vesihuollossa, sähkön tuotannossa, hankinnoissa ja yhteistyökumppanien kanssa toimittaessa. 

Vasemmalta ylhäältä lukien Mikko Kurenlahti, Anna Pakkala, Katri Kilpiä ja Isabella Rossi.

Kilpiä totesi, että tapahtumajärjestäjillä on mahdollisuus vaikuttaa asiakkaiden tottumuksiin.  

Webinaarissa kuultiin myös Compensate-säätiön Brand Manager Anna Pakkalaa, joka muun muassa kertoi, että Compensate on tänä vuonna ryhtynyt tarjoamaan hiilijalanjäljen laskemiseen erityisesti tapahtumille räätälöityä mallia. 

Webinaariin osallistui yli 40 tapahtumien tekijää eri puolilta Suomea.  

Tulevaisuuden tapahtumista vastuullisia 

Torstaina 12. marraskuuta aiheen kimpussa jatkettiin Millainen on vastuullinen tapahtuma vuonna 2026 -työpajassa. Alustuksen piti vastuullisuusasioihin perehtynyt Kangasalan kaupungin tapahtumakoordinaattori Isabella Rossi.  

Hän täsmensi, että vastuullisuus ei tarkoita vain ympäristön huomioimista, vaan kattaa myös taloudellisen ja sosiaalisen vastuun. 

Rossin mukaan kenelläkään ei ole nykyään varaa valita, toimiiko vastuullisesti vai ei. Vastuullisuus on tätä päivää. 

”Kun siihen ryhtyy, jää koukkuun ja haluaa tulla paremmaksi”, kaupunkitapahtumia tekevä Rossi sanoi. 

Pienryhmissä käsiteltiin suurten yleisötapahtumien, pienten ja keskisuurten festivaalien, urheilutapahtumien ja verkostomaisten tapahtumien vastuullisuuden edistämistä sekä sitä, miten vastuullisuudesta kannattaisi viestiä. 

Työpajaan osallistui parisenkymmentä tapahtuma-alan ammattilaista pääasiassa Pohjois-Pohjanmaalta. 

Webinaarin ja työpajan järjestivät Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke ja Elämysten tapahtumamaakunta -hanke.