Qstockissa kokeillaan uusia keinoja festarijätteen keräykseen

Tänään starttaavan Qstockin kokoisessa tapahtumassa jätettä syntyy valtava määrä, ja festivaalilla on ollut aiempina vuosina haasteena, miten hankalat muovijätteet, kuten snapsilasit ja nippusiteet, saataisiin kierrätettyä asiallisesti.

Oulun kaupungin vetämän Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeen avustuksella Haurun Jäteauto Oy tuo nyt paikan päälle erilliskeräyksen muun muassa muovituopeille, snapsilaseille, nippusiteille ja muulle muoville, kartongille ja pahville sekä biojätteelle. VIP-alueella testataan aurinkoenergialla toimivaa, puristavaa muovinkeräysastiaa.

Jäteastioiden nielemän sisällön koostumus analysoidaan. Analyysissa selvitetään eri muovilaatujen määrä ja arvioidaan, soveltuuko materiaali kierrätykseen kemiallisen käsittelyn jälkeen. Jäteastioiden täyttöastetta seurataan älykkäillä pinnanmittausantureilla. Hauru pystyy tarjoamaan Qstockille myös laskelmat jätehuollon aiheuttamasta hiilijalanjäljestä. Luvassa on arvokasta tietoa festivaalille.

Viikonlopun aikana yleisö saa käydä festivaalialueella vastaamassa kierrätysaiheiseen kyselyyn. Vastaajat voivat voittaa liput ensi vuoden Qstockiin.

Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeen tavoitteena on, että Oulun kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 yleisötapahtumat ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä.