Vihonviimeiset innovaatiorahat tapahtumatestauksiin

Tapahtumien ympäristöhanke jatkuu marraskuulle.

Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke etsii vielä viimeisiä ympäristöinnovaatioita kesätapahtumiin heinä-elokuulle 2023. Tapahtumien ympäristöhanke jatkuu marraskuun loppuun saakka, ja jäljelle jääneillä pilottirahoilla ehditään tehdä innovaatiotestauksia 1–2 tapahtumassa. Testausten avulla pyritään vähentämään tapahtumien ympäristökuormaa.  

Suomessa toimiva innovaattori voi valita testausalustakseen tapahtuman tai festivaalin Pohjois-Pohjanmaan alueelta ja ehdottaa, miten tapahtuman hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää. Innovatiivisilla ratkaisuilla toivotaan taklattavan esimerkiksi festivaalien tapahtumaliikenteeseen, jätehuoltoon, energiankulutukseen tai hankintoihin liittyviä haasteita. Hankkeelta voi hakea rahoitusta innovaation testaamiseen 1000–10000 euroa.  

Tähän mennessä on myönnetty pilottirahoitusta 11 innovaatiotestauksen toteuttamiseen tapahtumissa. Frozen People -festivaalilla Nallikarissa on testattu hybridivoimalaa, jossa taideteoksia valaistiin aurinko- ja tuulivoiman ohella kuntopyöriä polkemalla. Kuusamon Rukalla juhannuksena järjestetyn Solstice-festivaalin muovijätteestä on valmistettu uusia tuotteita ja rakenteita festivaalikäyttöön. Kuusamon NUTS-polkujuoksutapahtumassa ja Haapavesi Folkissa testattiin kimppakyytipalvelua yksityisautoilun vähentämiseksi.  

“Kaikki testaukset eivät onnistu, mutta sehän on koko testauksen idea. Parhaimmillaan innovaatio-organisaatio pystyy testauksen avulla kehittämään palvelustaan toimivamman ja ajan myötä kenties ratkomaan isompiakin kestävyysongelmia,” toteaa hankkeen projektipäällikkö Taina Ronkainen.  

Kesäkuun puolivälissä Varjo-festivaalilla testataan, miten onnistuu tapahtumarakenteiden valmistaminen rakennusjätteestä. Heinäkuussa punkfestivaali Hässäkkäpäivillä testataan uutta ratkaisua tupakantumppien keräämiseen, jotta saataisiin kuriin kemikaalien ja muovien päätyminen luontoon. Hailuodon Bättre Folk -festivaalilla kokeillaan yleisöä kannustavaa jätehuoltoratkaisua, joka ulottuu leirintäalueelle ja pitää ympäröivän luonnon mahdollisimman roskattomana.  

Aiemmilla hakukierroksilla on etsitty innovaattoreilta ratkaisuja tapahtumien ennakkoon esittämiin ympäristöhaasteisiin. Viimeiseen hakuun on nyt mahdollista osallistua mustalla hevosella: innovaatio-organisaatiot voivat ehdottaa omaan toimialaansa kuuluvaa päästöjä vähentävää ratkaisua, jolla voidaan edistää tapahtumien ympäristöystävällisyyttä. Innovaattori voi miettiä valmiiksi tapahtuman, jolle innovaatiota tarjotaan, tai pyytää hankeorganisaatiota etsimään sopivaa tapahtuma-alustaa kyseiselle innovaatiolle. Haun viimeinen jättöpäivä on 2. heinäkuuta.   

Linkki hakulomakkeeseen: https://q.surveypal.com/EKKP-innovaatiohaku-2023_8

Lisätietoja: Projektikoordinaattori Antti Takalo, antti.takalo@ouka.fi, 0405942771.