Rahoitusta innovaatioiden testaamiseen kesätapahtumissa
Kuva: Hollantilaisen Innofestin Friso Visser ja Linda Vermaat kävivät helmikuussa Oulussa kertomassa tapahtumajärjestäjille ja innovaattoreille, miksi testaaminen festivaaleilla kannattaa.
Innovaatiohaku kesätapahtumissa testattaville vähähiilisille keksinnöille on käynnissä. Festivaalit ja tapahtumat ovat käteviä testaus- ja pilotointiympäristöjä uusille tuotteille, palveluille ja järjestelmille, joilla voidaan ratkaista laajempiakin ongelmia. Tämänhetkisen tiedon mukaan kesäfestivaalit tullaan järjestämään. Poikkeustilan hiljentämän Suomen keväässä on hyvää aikaa innovoida ja hakea testaukseen rahallista tukea!
Ensi kesänä Pohjois-Pohjanmaan tapahtumissa testataan ympäristövastuullisia innovaatioita. Ympäristöhaasteita innovaattoreiden ratkaistaviksi ovat ilmoittaneet verkkopelitapahtuma Vectorama, iiläinen nykytaidetapahtuma Art Ii Biennaali, kuusamolainen elektronisen tanssimusiikin Solstice Festival, hailuotolainen Bättre Folk, Haapavesi Folk Music Festival, korttelijuhla Titta på Tuira, Oulun musiikkivideofestivaalit ja Qstock-festivaali.
Tapahtumat haluavat esimerkiksi parantaa jätehuoltoa ja kierrätystä, löytää ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja ruokatarjontaan sekä festivaaliliikenteeseen. Yritykset ja innovaatio-organisaatiot voivat ehdottaa kokeiluun myös “mustaa hevosta” eli ratkaisua, joka ei suoraan vastaa annettuihin haasteisiin, mutta joka voisi tehdä tapahtumasta ympäristöystävällisemmän.
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke etsii edellä mainittujen haasteiden ratkaisijoiksi Suomessa rekisteröityneitä yrityksiä ja organisaatioita. Hanke voi myöntää innovaation testaamiseen rahoitusta hakuilmoituksessa mainittujen kriteerien perusteella 1000–10000 euroa keksintöä kohti. Rahoitusta ei kuitenkaan myönnetä innovaation tuotekehitykseen ennen tai jälkeen testauksen, vaan testauksen toteuttamiseen tapahtumassa.
Menetelmää kokeiltu onnistuneesti Hollannissa
Parhaimmillaan festivaalit toimivat pienoisyhteiskuntina, joissa testaamisesta on monenlaisia hyötyjä innovaattorille. Yhden festivaaliviikonlopun aikana on mahdollista kerätä tapahtumakävijöiltä jopa tuhansia käyttäjäkokemuksia ja saada suoraa palautetta.
“Festivaalit eivät ole vain hauskanpitoa varten, vaan siellä voidaan myös kehittää yritysten innovaatioita ja samalla tehdä maailmasta parempi paikka”, sanoo Friso Visser hollantilaisesta Innofestista, joka on järjestänyt startup-yrityksille vastuullisten innovaatioiden testauksia yleisötapahtumissa ja festivaaleilla.
“Suurin osa testaajista on oikein tyytyväisiä kokemukseensa. He huomaavat, mikä keksinnöissä toimii ja mikä ei. Testaaminen on opettavaista”, Visser toteaa.
Hiljainen kevät aikaa ideoida
Tapahtumien järjestämistä ja kaikkea kokoontumista on rajoitettu koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Näillä näkymin kesätapahtumat kuitenkin suunnitellaan järjestettävän, sillä yli 500 hengen tapahtumien kielto jatkuu toukokuun loppuun saakka. Tilannetta seurataan ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan.
Poikkeustila ja väljentyneet aikataulut antavat tilaa uuden luomiselle. Nyt on hyvä hetki pohtia, miten tulevaisuutemme olisi valoisampi, vastuullisempi ja vähähiilisempi. Hakuaika innovaatioille jatkuu huhtikuun loppuun saakka.
Innovaatiohaun ohjeet, tapahtumien ympäristöhaasteet ja hakulomake löytyvät osoitteesta https://futurevents.oulu.com/. Seuraavat innovaatiohaut tullaan järjestämään ensi syksynä ja vuoden päästä keväällä. Mikäli epidemian varotoimet jatkuvat arvioitua pidempään, tähän hakuun osallistuneet innovaatiot huomioidaan seuraavilla hakukierroksilla.